joi, 21 aprilie 2016

MUSACA DE CARTOFI CU CEAPA

      Ingrediente: 1 kg cartofi fierti
                           1/2 kg ceapa
                           1 capatana usturoi
                           sare
                           piper
                           cimbru
                           boia ardei
                           200 ml vin
                           1 lingurita pasta de rosii
         
Preparare:
 Cartofii fierti se taie felii,ceapa se taie solzi si se caleste in ulei. Se aseaza intr o tava randuri de cartofi,se presara ceapa,sarea,putin piper,boia,cimbru si cativa catei de usturoi. Se repeta operatiunea,avand grija ca ultimul strat sa fie de cartofi. Se amesteca vinul cu pasta de rosii si se toarna peste musaca. Se baga la cuptor la foc potrivit,ca sa scada, Se poate servi cu smantana sau iaurt.

Pofta buna!

duminică, 3 aprilie 2016

RETETA CREMA DE ZAHAR ARS

   Ingrediente:
-8 oua
-1 l lapte
-1 pahar zahar
-esente


Mod de preparare:
  Se bat prima data ouale cu zaharul,dupa care se adauga laptele fiert,dar racit. Punem compozitia intr-o cratita,care inainte a fost caramelizata cu o jumatate de pahar de zahar(punem in cratita respectiva zahar,il incalzim la foc mic,pana se topeste),apoi punem cratita la cuptor.

Este o reteta foarte simpla atunci cand avem pofta de ceva dulce,cu ingrediente pe care le avem cu totii in casa,si e delicioasa!

RETETA CHEC CU MERE

    Ingrediente:
-6 mere curatate si taiate felii subtiri
-1,5 cana zahar
-1 ceasca ulei
-3 cani faina
-1 praf copt
-o lingurita bicarbonat de sodiu
-o lingurita sare
-o lingurita scortisoara
-1/2 ceasca nuca pisata
-1/2 ceasca stafide
-zahar pudra


Mod preparare:
  Se pun merele impreuna cu zaharul,intr-o cratita mare la foc mic,pana ce zaharul se topeste. Merele nu trebuie sa se coaca,ci doar sa se inmoaie. Se ia cratita de pe foc si se adauga pe rand mirodeniile,sarea,nuca si stafidele. Se amesteca cu grija si in continuare se adauga uleiul si restul de faina.
  Compozitia trebuie sa fie groasa, si se adauga intr-o tava tapetata cu ulei si faina.(se coace la foc potrivit timp de 45-50 minute). Cand se raceste bine,se pudreaza cu mult zahar pudra.

    Pofta buna!

RETETA INGHETATA

    Ingrediente:
-1 l lapte
-4 oua
-1 cana de zahar
-1 sau 2 pliculete de zahar vanilinat



   Preparare:
   Se fierbe laptele impreuna cu zaharul,apoi,fiind fierbinte,se adauga cele 2 pliculete de vanilie si se acopera aceasta compozitie cu o carpa,lasandu-se timp de 5 minute. Separam albusurile de galbenusuri,batandu-se prima data albusul foarte bine,obtinandu-se o spuma. Dupa ce am batut si galbenusul,il amestecam cu albusul. Punem din nou laptele pe foc,iar cand incepe sa fiarba,punem albusul amestecat cu galbenusul. Compozitia se lasa sa se raceasca,se pune in forme iar apoi se baga la congelator.

RETETA NEGRESA


   Pentru compozitie,avem nevoie de urmatoarele:
-1/2 zahar tos
-1 pachet unt
-2 linguri cocoa
-1/2 cana lapte
-4 oua
-100 g nuci
-20 g faina
-1 praf de copt dizolvat
-1 lingurita bicarbonat

     Preparare:
       Zaharul cu untul,laptele si cele 2 linguri de cocoa se topesc pe foc mic pana da in clocot. Din aceasta compozitie se scot 15 linguri care se pun deoparte,restul se raceste si se adauga cele 4 galbenusuri,pe rand,amestecand in continuu. Se bat galbenusurile spuma si se adauga alternativ faina si praful de copt dizolvat. Nucile se dau prin masina,turnandu-se in tava unsa,tapetata cu faina. Se coace acest amestec la foc potrivit,pana se dezlipeste de pe margini. Cele 15 linguri de compozitie pe care le-am pastrat se pun pe foc,adaugand 50 g cocoa si se amesteca pana cand compozitita incepe sa fiarba.
      Se scoate tava din cuptor si imediat se toarna aceasta compozitie pe deasupra,se intinde bine cu un cutit,dupa care se da la rece.