joi, 21 aprilie 2016

MUSACA DE CARTOFI CU CEAPA

      Ingrediente: 1 kg cartofi fierti
                           1/2 kg ceapa
                           1 capatana usturoi
                           sare
                           piper
                           cimbru
                           boia ardei
                           200 ml vin
                           1 lingurita pasta de rosii
         
Preparare:
 Cartofii fierti se taie felii,ceapa se taie solzi si se caleste in ulei. Se aseaza intr o tava randuri de cartofi,se presara ceapa,sarea,putin piper,boia,cimbru si cativa catei de usturoi. Se repeta operatiunea,avand grija ca ultimul strat sa fie de cartofi. Se amesteca vinul cu pasta de rosii si se toarna peste musaca. Se baga la cuptor la foc potrivit,ca sa scada, Se poate servi cu smantana sau iaurt.

Pofta buna!

duminică, 3 aprilie 2016

RETETA CREMA DE ZAHAR ARS

   Ingrediente:
-8 oua
-1 l lapte
-1 pahar zahar
-esente


Mod de preparare:
  Se bat prima data ouale cu zaharul,dupa care se adauga laptele fiert,dar racit. Punem compozitia intr-o cratita,care inainte a fost caramelizata cu o jumatate de pahar de zahar(punem in cratita respectiva zahar,il incalzim la foc mic,pana se topeste),apoi punem cratita la cuptor.

Este o reteta foarte simpla atunci cand avem pofta de ceva dulce,cu ingrediente pe care le avem cu totii in casa,si e delicioasa!

RETETA CHEC CU MERE

    Ingrediente:
-6 mere curatate si taiate felii subtiri
-1,5 cana zahar
-1 ceasca ulei
-3 cani faina
-1 praf copt
-o lingurita bicarbonat de sodiu
-o lingurita sare
-o lingurita scortisoara
-1/2 ceasca nuca pisata
-1/2 ceasca stafide
-zahar pudra


Mod preparare:
  Se pun merele impreuna cu zaharul,intr-o cratita mare la foc mic,pana ce zaharul se topeste. Merele nu trebuie sa se coaca,ci doar sa se inmoaie. Se ia cratita de pe foc si se adauga pe rand mirodeniile,sarea,nuca si stafidele. Se amesteca cu grija si in continuare se adauga uleiul si restul de faina.
  Compozitia trebuie sa fie groasa, si se adauga intr-o tava tapetata cu ulei si faina.(se coace la foc potrivit timp de 45-50 minute). Cand se raceste bine,se pudreaza cu mult zahar pudra.

    Pofta buna!

RETETA INGHETATA

    Ingrediente:
-1 l lapte
-4 oua
-1 cana de zahar
-1 sau 2 pliculete de zahar vanilinat



   Preparare:
   Se fierbe laptele impreuna cu zaharul,apoi,fiind fierbinte,se adauga cele 2 pliculete de vanilie si se acopera aceasta compozitie cu o carpa,lasandu-se timp de 5 minute. Separam albusurile de galbenusuri,batandu-se prima data albusul foarte bine,obtinandu-se o spuma. Dupa ce am batut si galbenusul,il amestecam cu albusul. Punem din nou laptele pe foc,iar cand incepe sa fiarba,punem albusul amestecat cu galbenusul. Compozitia se lasa sa se raceasca,se pune in forme iar apoi se baga la congelator.

RETETA NEGRESA


   Pentru compozitie,avem nevoie de urmatoarele:
-1/2 zahar tos
-1 pachet unt
-2 linguri cocoa
-1/2 cana lapte
-4 oua
-100 g nuci
-20 g faina
-1 praf de copt dizolvat
-1 lingurita bicarbonat

     Preparare:
       Zaharul cu untul,laptele si cele 2 linguri de cocoa se topesc pe foc mic pana da in clocot. Din aceasta compozitie se scot 15 linguri care se pun deoparte,restul se raceste si se adauga cele 4 galbenusuri,pe rand,amestecand in continuu. Se bat galbenusurile spuma si se adauga alternativ faina si praful de copt dizolvat. Nucile se dau prin masina,turnandu-se in tava unsa,tapetata cu faina. Se coace acest amestec la foc potrivit,pana se dezlipeste de pe margini. Cele 15 linguri de compozitie pe care le-am pastrat se pun pe foc,adaugand 50 g cocoa si se amesteca pana cand compozitita incepe sa fiarba.
      Se scoate tava din cuptor si imediat se toarna aceasta compozitie pe deasupra,se intinde bine cu un cutit,dupa care se da la rece.

duminică, 13 martie 2016

MIEREA DE SALCAM

    Mierea,cu diferitele sale proprietati,poate fi recunoscuta in cazul in care este 100% naturala,in cazul in care se zahariseste. Poate unele persoane considera ca mierea zaharisita nu mai este buna,sau este expirata,ceea ce este total gresit,deoarece mierea niciodata nu se strica..cum e vorba aceea :"cu cat mai veche cu atat mai buna".
    Mierea de salcam contine cele mai multe vitamine (B1,B2,B6,B12) precum si cele mai multe minerale,fiind recomandata in cele mai multe cazuri pentru durerile in gat,pentru gastrita,ulcer,insomnii,cancer,precum si pentru tratarea astmului. Aceasta miere o recunoastem foarte usor,avand o culoare foarte deschisa,aproape incolora. Se spune ca mierea de salcam are una din cele mai gustoase arome.

                                                             

                                                                  Miere salcam



Miere salcam zaharisita



CHEFIRUL OBTINUT DIN CIUPERCA TIBETANA

     Acum 2 saptamani,mama mea a primit o ciupera tibetana,ciuperca de lapte,cu ajutorul careia se poate obtine chefirul,un leac miraculos pentru o multime de boli.
    Cum se obtine chefirul? Intr-un borcan,se pun cateva bucatele dintr-o ciuperca,completandu-se cu lapte dulce. Acest amestec se lasa la fermentat timp de 12 ore,dupa care,strecuram acest amestec intr-un vas. Ciuperca ramasa in sita,se spala foarte bine,dupa care se poate refolosi dupa metoda prezentata. Este recomandat ca acest amestec sa fie consumat dimineata,pe stomacul gol.
    Chefirul este un tratament miraculos pentru boli ale ficatului,plamanilor,actioneaza asupra sistemului nervos,mareste imunitatea,ajuta in curele de slabire,imbunatateste circulatia sangelui,ajuta la buna functionare a inimii,etc.
   Pentru a avea efect,acest amestec trebuie consumat regulat,pe o perioada indelungata de timp,pana cand simtim o imbunatatire a functiilor organismului si nu numai.

ALOE VERA

     Aloe Vera,cel mai bun tratament pentru imunitate,este,de asemenea,foarte bun si pentru tratarea anemiei. Pentru a obtine medicamentul natural avem nevoie de 1,5 kilograme de frunze de Aloe Vera,de maturitate intre 3 si 5 ani,pe care le tocam foarte bine folosind masina de tocat,amestecata cu 2,5 kg miere dar si cu 3,5 litri de vin rosu,natural.
    Acest amestec trebuie lasat la macerat,intr-un recipient din sticla,o perioada de o saptamana. Pentru a ne trata in cazul anemiei,trebuie sa consumam,in fiecare zi,cate 3 linguri din acest amestec.

MIERE-TRATAMENT PENTRU ACNEE

     Mierea,pe langa multitudinea de proprietati pe care le are,mai are si proprietatea de a vindeca problema cea mai mare a femeilor,acneea.
     Exista mai multe tipuri de masti impotriva acneei pe care le putem prepara cu miere si nu numai:
1.Masca cu miere: inainte de a aplica pe fata un strat subtirel de miere,trebuie sa ne deschidem porii. Eu fac acest lucru fierband un vas cu apa si tinand capul acoperit cu un prosop,deasupra vasului. Lasam masca sa actioneze timp de 20 min,dupa care,folosim apa calduta pentru a indeparta stratul de miere. Aceasta masca ajuta la curatarea porilor,la indepartarea pielii moarte,lasand tenul fin si catifelat.


2. Masca cu miere si scortisoara:Aceasta combinatie este des folosita si pentru arderea grasimilor. Aceasta masca se obtine prin amestecul a catorva lingurite de scortisoara,depinde de problemele pe care le are pielea respectiva,cu o cantitate suficienta de miere,astfel incat sa putem acoperi foarte bine toata suprafata. Lasam masca sa actioneze in jur de 20 minute,dupa care ne spalam bine. Pentru a avea efect,aceste masti naturale trebuiesc repetate in fiecare zi,iar dupa aproximativ 2 saptamani,se vor vedea rezultate excelente.

3.Masca cu miere si Aloe Vera: Avem nevoie de 2 lingurite de suc de Aloe Vera,precum si de bine-cunoscuta miere. Aplicarea si indepartarea se realizeaza dupa metodele prezentate mai sus.

marți, 8 martie 2016

DIETA RAPIDA

   Asa cum ii spune si numele,aceasta dieta ne ajuta sa dam jos kilogramele in plus,consumând oricâtă cantitate din alimentele permise ne dorim. Aceasta dieta se tine 7 zile astfel: in prima zi se mănâncă numai fructe. A doua zi permite consumul numai de legume. In ziua 3 se va consuma numai carne de vita sau peste, dar fiarta,la cuptor sau pe grătar, exclus prăjelile. Ziua a 4 a vine cu permisiunea de a consuma lactate,însă numai degresate. In a 5 a zi putem consuma atat legume cat si fructe,evitând însă bananele si strugurii. In ziua 6 se consuma numai carne albă,iar in ultima zi putem consuma orice,însă,in cantități limitate,încercând totuși sa mâncam cat de cat sănătos.
    Aceasta dieta va da rezultata daca este respectata întocmai,neincalcandu-se nici un pas.

luni, 7 martie 2016

DETOXIFIEREA FICATULUI

     De curand am avut o criza de ficat,si de aceea m-am hotarat sa va impartasesc cum am reusit sa scap de dureri fara medic. Cel mai important ingredient pe care l-am introdus in alimentatia de zi cu zi este grapefruitul,deoarece contine antioxidanti precum si vitamina c. Dimineata,pe stomacul gol,obisnuiesc sa beau un pahar de apa calduta,cu miere si sucul de la o jumatate de lamaie. Seara,inainte de culcare,beau o cana de ceai verde,care de asemenea contine antioxidanti ce ajuta la eliminarea grasimilor de pe ficat si la o buna functionare a acestuia.
     Am incercat sa elimin total din alimentatie,ingredientele bogate in ulei si cele prajite,precum si dulciurile. De asemenea,am inceput sa consum numai fructe si legume,precum si lactate.

duminică, 6 martie 2016

CUM SLABIM SANATOS?

         Fiecare femeie isi doreste sa aiba o silueta de invidiat,iar pentru aceasta,trebuie sa avem grija la kilogramele in plus. Pentru inceput,nu trebuie sa luam pastile de slabit in niciun caz,deoarece ele sunt foarte daunatoare,provocand diferite boli,iar uneori,luate necorespunzator si in combinatii cu alte pastile,pot fi chiar letale. Trebuie sa uitam de infometare..atunci cand mancam punem rapid inapoi kilogramele dinainte de dieta sau chiar mai multe.
         Solutia pentru a slabi sanatos este ambitia,combinata cu  sportul si  cu o alimentatie sanatoasa. Cea mai importanta masa a zilei este micul dejun,care de asemenea trebuie sa fie si cea mai bogata.Eu,de obicei,la micul dejun consum un fruct(mar,portocala,etc.) si cereale cu lapte,care sunt satioase.Trebuie sa punem mai mult accentul pe legume,fructe,gatite in diferite moduri si mai putin pe mancarea de fast-food ori mancarurile prajite. La fel,trebuie sa nu exageram cu consumul de dulciuri,precum si de paine,2 feliute de paine/zi fiind suficiente. Ar trebui sa nu consumam alimente bogate in calorii dupa ora 18;00,eu,personal,dupa aceasta ora mananc numai fructe.
        Sportul joaca un rol foarte important in a avea un corp "tras ca prin inel",30 min in fiecare zi fiind suficiente. Mersul pe jos,de asemenea,"face piciorul frumos".

DIETA CU MIERE SI SCORTISOARA

      Asa cum spune titlul,dieta cu miere si scortisoara presupune consumul din aceste 2 ingrediente.
Pe langa faptul ca au proprietati de eliminare a grasimilor din organism,aceste 2 ingrediente au si o multime de alte proprietati:reduc boli de inima,mierea este cel mai bun tratament natural contra bolilor de ficat,boli respiratorii,in tratamentul insomniei,etc.
      Pentru a consuma cele 2 ingrediente,trebuie sa combinam o lingura de miere cu o jumatate de lingura de scortisoara,combinatia punand-o intr-un pahar de apa clocotita. Acest amestec,pentru a avea efect,trebuie consumat o cana dimineata,pe stomacul gol,iar una seara,inainte de culcare.
    Pentru ca aceasta dieta sa fie eficienta,trebuie sa o combinam cu min 30 min de sport in fiecare zi,precum si cu consumul de alimente ceva mai sanatoase(excluse prajelile,dulciurile,zaharul).

DIETA DE O SAPTAMANA

       Vrei sa slabesti si ai incercat deja toate metodele? Ei bine,si eu..
Voi scrie mai jos una din metodele care m-au ajutat foarte mult in lupta cu kilogramele in plus. Metoda folosita presupune consumul de fructe si legume. Cu aceasta dieta puteti scapa de aprox 5 kilograme in 7 zile,slabind intr-un mod sanatos care nu va va pune sanatatea in pericol.
      In prima zi de dieta se vor consuma numai fructe,fiind exclus consumul de struguri si de banane,precum si minim 10 pahare cu apa pe tot parcursul zilei.
      In ziua 2,se vor consuma numai legume,indiferent de modul de preparare plus cele 10 pahare de apa pe zi,
      In ziua 3,vom consuma atat fructe cat si legume,marind doza de apa la 12 pahare.
      In ziua 4,vom introduce in alimentatie 10 banane,un pahar de lapte,precum si un bol de supa,plus cele 12 pahare de apa.
      In ziua 5,pe langa fructele si legumele permise,putem consuma si un pahar de lapte batut,precum si cele 14 pahare de apa.
      In ziua 6 putem consuma doar un bol de orez brun cu legume,un bol de supa si 14 pahare de apa.
      Ziua 7 e ceva mai bogata,avand voie sa consumam toate alimentele de mai sus,la care adaugam si 10 pahare de apa.
Aceasta dieta presupune consumul de alimente descrise mai sus,indiferent de cantitate.
   Spor la slabit!

sâmbătă, 5 martie 2016

DIETA MINUNE

   Pentru ca vine vara,m-am hotarat sa va spun metoda pe care o folosesc atunci cand vreau sa slabesc ori sa imi mentin silueta.
   Dieta minune se realizeaza cu ajutorul a 3 alimente pe care le are tot omul in casa:apa,lamai si ghimbir.
   "Licoarea" minune se pregateste in felul urmator: se incalzeste o cana de apa,in care se taie o parte din radacina de ghimbir pe care o presam cu ajutorul unui ciocan de batut snitele si se lasa la infuzat timp de cateva minute.

Apoi,se stoarce in cana respectiva zeama unei lamai si se bea lichidul obtinut dimineata,pe stomacul gol.
    Bineinteles,odata ce consumam acest lichid,ar trebui sa tinem o cura privind prajelile,painea precum si dulciurile. Spor la treaba!









luni, 15 februarie 2016

ARBORELE INTELIGENT PAULOWNIA




ARBORELE INTELIGENT PAULOWNIA






PLANTATIE















CUM SE INTRETINE PLANTATIA DE PAULOWNIA?



    Pentru ca pomii sa creasca frumos iar plantatia sa fie bogata,trebuie sa respectam anumite reguli.
    In primul rand,terenul trebuie sa fie in permanenta curat,fara vegetatie sau alte plante,curatarea acestuia fiind facuta manual,prin plivire,inainte ca dimensiunile buruienilor sa atinga 10-12 cm.




  Dupa plantare,la subsioara fiecarui copac apar lastarii,care se pot taia fara sa fie ranita tulpina principala.



 Un rol foarte important il constituie ingrasemintele chimice (N;P;K sau axot:fosfor:potasiu),fiind aplicata o doza de 25-30 g/puiet sub forma solida fie prin imprastiere manuala in jurul fiecarui puiet,fara a atinge insa tulpina acestuia,fiind urmata de 5-7 l apa pentru ca ingrasamantul sa intre in sol fie prin dizolvarea intregii cantitati de ingrasamant in apa si udarea cu apx 3 l de solutie la fiecare puiet.
   De asemenea,este recomandat tratamentul impotriva manei(petele cenusii de pe suprafata frunzelor sau tulpinii) fiind reprezentat de fungicid.







duminică, 14 februarie 2016

LA CE SUNT BUNI COPACII PAULOWNIA??

    Pentru ca am fost intrebata de foarte multe persoane la ce folosesc acesti copaci si de ce afacerea cu Paulownia este foarte profitabila,voi da cateva exemple..
  Acesti copaci cresc intr-un an cat cresc altii in 10,acesta fiind motivul pentru care arborii aduc acest profit mare. De asemenea acesti arbori sunt buni pentru cherestea si in industria mobilei avand fibra foarte neteda,fara noduri.
   Din resturile vegetale alea arborilor se poate face peleti.
  Arborii nu se pot inmulti prin seminte. De asemenea,acestia regenereaza dupa fiecare taiere la o distanta de 3 ani fara a mai fi nevoie de o noua plantare.


sâmbătă, 13 februarie 2016

INFIINTAREA COPACILOR PAULOWNIA

                Mai jos am vorbit despre profitabilitatea pomilor Paulownia si ma gandeam sa ofer mai multe informatii despre plantatia acestora in cazul persoanelor interesate de aceasta afacere..




     Pentru inceput,trebuie sa vedem daca pomii se potrivesc cu tipul de teren pe care il detinem.      Acestia se recomanda a fi plantati pe terenurile agricole usoare,nisipoase si lucrate ori pe terenurile acoperite de solurile foarte grele din clasa argiloiluvisoluri,luvisolurile albice,etc.
      Inainte de plantarea copacilor trebuie sa pregatim terenul prin frezarea sau discuirea acestuia,apoi se realizeaza dezinsectia impotriva daunatorilor din sol. Se fac gropi de 35*35*35 cm,se scot pietrele sau alte alte obiecte care impiedica radacinile verticale sa creasca.









 Se scoate planta din ghiveci,umezind-o bine,se prinde ghiveciul intr-o mana,iar cu cealalta mana se prinde planta intre degete fara a o strange,iar apoi se intoarce ghiveciul cu planta in jos si se scoate cu grija..



 


   Se planteaza arborii in gropile sapate,echidistanta dintre acestia va face ca toti sa aiba aceeasi suprafata foliara pentru a se dezvolta in conditii egale..
      Este recomandat sa se aplice folii de naylon de 1-2 m pentru protejarea plantelor numai in perioadele de seceta. In zonele  cu precipitatii scazute,pomii trebuiesc udati intre 650-750 mm pe an. Udarea se face din 5 in 5 zile,de cel putin 7 ori, cu 5-7 litri apa la fiecare puiet.

BRIOSE DELICIOASE

Buna ziua,dragii mei!
Ce credeti ca fac studentii cel mai bine in sesiune? Prajituri!
Astazi mi-am luat inima in dinti si m-am apucat de briose cu zmeura si visine..


Ingrediente:   100g unt
                      200 g zahar
                      1 vanilie
                      5 oua
                      150g iaurt
                      300 g faina
                      1 praf de copt(1 lingurita)
                      zmeura
                      visine
               

Pentru a prepara aceste briose delicioase,intr un bol,la foc mic,topim untul pe care il amestecam cu cele 200 g zahar,pana ce aceste 2 ingrediente se topesc si formeaza o crema. Adaugam ouale,amestecand bine,apoi incorporam iaurtul impreuna cu praful de copt. In formele speciale pentru briose punem hartia,in care vom turna compozitia.
Deasupra punem zmeura si visinile,pe care le adancim in compozitie.
Punem forma in cuptor,pentru maxim jumatate de ora..si gata briosele!!


V-am lasat si o imagine cu briosele inainte sa fie bagate la cuport!

Spor la treaba!

duminică, 7 februarie 2016

COPACUL MINUNE PAULOWNIA POATE ADUCE UN VENIT DE 10.000 EURO/HA/AN




COPACUL MINUNE PAULOWNIA POATE ADUCE UN VENIT DE 10.000 EURO/HA/AN

Paulownia - o posibilă soluţie pentru salvarea pădurilor

„Copacul minune“ despre care se spune că este „arborele cu cea mai rapidă creştere din lume“ a fost plantat, cu succes, în satul Radu Negru din comuna Modelu, la câţiva km de municipiul Călăraşi, de „grădinarul“ de 42 de ani Dănăilă Marian.
Totul a pornit de la ideea de a cultiva cele câteva hectare pe care nu le folosea la grădinărit cu salcâm. A fost la Ocolul Silvic din Călăraşi pentru a afla cum să facă această investiţie. Era destul de complicat. Trebuia să scoată terenul din circuitul agricol, ceea ce ar fi însemnat o lungă cale de a obţine tot felul de aprobări şi avize de la tot felul de organe şi comitete. Ca pe la noi. Totuşi, nu a făcut drumul degeaba la Ocol. Un tehnician forestier, om cu scaun la cap, i-a oferit un pliant cu arborele paulownia şi i-a recomandat să încerce această variantă.
După câteva telefoane şi un consiliu de familie, unde, ca de obicei, femeia are un cuvânt greu de spus, cei doi soţi s-au hotărât să cultive nu un hectar, cum voia „stăpânul“, ci două, cum a „sugerat“, cu delicateţe de femeie, consoarta. De altfel au decis să mai cultive alte două hectare anul viitor. Pentru aceasta au bătut palma cu cei de la Paulownia Grenne, o firmă care prestează toate serviciile, de la analizele de sol (pH între 5,1- 8,9), aducerea răsadului, plantare, garantarea prinderii răsadului în proporţie de 100% până la comercializarea produsului (totul în baza unui contract). Într-un final investiţia a fost de 4.200 de euro/ha şi prognoza de câştig făcută de cei de la Paulownia Grenne, prin contract, este de 99.000 de euro/ha pe o durată medie de exploatare de 10 ani. Adică 10.000 de euro/ha/an. Vorba „grădinarului“ (are pregătire de horticultor), ar fi bine să fie şi 5.000 de euro net pe ha/an, un venit echivalent cu cel mai bun an de cultivat pepeni. Zis şi făcut! Pe 2 mai, anul acesta, s-a făcut plantarea după o arătură de 40 cm şi o mărunţire „ca pentru pusul cepei“, fiind un teren agricol lucrat. Pentru un teren nelucrat este recomandată pregătirea cu un scarificator, la 60 cm. Distanţa dintre rânduri este de 4 m, la fel ca şi cea dintre viitorii copaci, deci un 4x4 m. Puieţii de paulownia erau la dimensiunea unui răsad de roşii pe 2 mai, la plantare, iar după şase luni aveau peste trei metri înălţime şi un diametru mediu de 7-8 cm. S-a folosit unul dintre cei doi hibrizi dezvoltaţi de un laborator din Spania prin încrucişarea a două specii de paulownia, Fortunei şi Elongate, botezat cu numele de Paulownia Cotevisa 2. Un hibrid care are un ciclu de creştere scurt, cu regenerare pe cale vegetativă – de minimum 3 ori, cu aceleaşi calităţi şi rezistent la ger (până la -25°C), dar şi la temperaturi înalte (până la 45°C). Cele două hectare cultivate de către Dănăilă Marian au trecut prin grindină şi, deşi ar fi trebuit să fie îngrijiţi cu atenţie în primele 30 de zile de la plantare (udaţi din 5 în 5 zile şi asigurarea unui spaţiu „curat“, adică fără buruieni, de 70 cm în jurul puietului), din cauza unui eveniment neprevăzut, decesul tatălui fermierului călărăşean, aceste lucrări au fost neglijate.
Totuşi, stadiul culturii de paulownia este peste estimările firmei, ceea ce promite o recoltă bună. Exploatarea lemnului se face în anul patru de la cultivare şi apoi din trei în trei ani, până în al zecelea an, fără altă plantare. Abia după anul zece, dacă se consideră necesar, se scot rădăcinile şi se face o altă replantare. Firma asigură un preţ mediu de 50 de euro pentru fiecare trunchi din cele 600 câte se găsesc pe un hectar de paulownia cultivat pentru cherestea. Mai este şi varianta culturii energetice cu o densitate dublă, de 1.200 puieţi/ha. Procentul de lemn pentru cherestea obţinut din plantaţie este de 70%, restul fiind folosit ca biomasă. 
Paulownia este cunoscut şi sub denumirea de „Copacul Păsării Phoenix“ (pentru puterea sa de regenerare – prin drajonare) sau „Copacul Prinţesei“ în zonele subtropicale din China, acolo unde acest arbore-minune se cultivă de peste 3.000 de ani. În Europa a fost plantat prima dată în parcurile din Franţa, ca plantă decorativă, pe la anul 1800. Cam în aceeaşi perioadă este cultivat şi în SUA, tot ca arbore decorativ. S-a încercat adaptarea lui şi în România, prin anii şaptezeci, de unele institute de cercetării pomicole, dar nu s-a reuşit crearea unui soi rezistent la condiţiile pedoclimatice de la noi.
Cele mai cunoscute specii de paulownia sunt: P. Tomentosa, P. Elongate, P. Fortunei, P. Fargesi, P. Taiwania, P. Giabrata şi Kiri, fiecare soi în parte având calităţile lui specifice (creştere rapidă, calitate cherestea, putere calorică, rezistenţă la frig sau putere meliferă) în funcţie de necesităţile celor care îl cultivă. Este un copac melifer, din acest punct de vedere asemănător salcâmului, şi are frunze mari (ajung şi la 60 cm în diametru). Se spune că nu face casă bună cu ţânţarii, aşa că ar putea fi şi un bun copac pentru grădinile orăşenilor.
Nu ştim încă părţile slabe ale acestui „arbore minune“, dar vom urmări cu interes evoluţia acestei plantaţii care, dacă va merge cum a fost prognozată, ar putea fi o soluţie atât pentru cherestea cât şi pentru biomasă (lemnul de paulownia are o putere calorică de 3.680 kcal/kg, la un indice de 20% umiditate).
Tudor CALOTESCU

SURSA:   MARIAN DANAILA, Tudor CALOTESCU, PAGINA DE AGRICULTURA .